Wiza turystyczna Australia

Aby otrzymać wizę turystyczną, która pozwoli na legalny pobyt w Australii, należy złożyć wniosek przez internet na dedykowanej platformie przygotowanej przez australijski urząd migracyjny.

Złóż wniosek ONLINE

Aby otrzymać tę wizę należy planować przyjazd do Australii wyłącznie w celach turystycznych lub biznesowych. Zezwala ona na pobyt o długości 3 miesięcy w okresie 12 miesięcy. Co istotne, nie można aplikować o kolejną wizę przebywając aktualnie na terytorium Australii. Dodatkowym wymogiem jest konieczność legitymowania się paszportem państwa posiadającym umowę o możliwości podróżowania za pośrednictwem eVisitor. Polska taką umowę posiada.

Osoby cierpiące na gruźlicę lub skazane na okres dłuższy niż 12 miesięcy nie spełnią wymogów bezpieczeństwa stawianych przez urząd migracyjny i mogą mieć trudności związane z pozytywnym rozpatrzeniem aplikacji.

Dodatkowo, należy spełniać wymagania zdrowotne, nie posiadać zadłużenia wobec australijskiej administracji oraz zapewnić sobie ubezpieczenie turystyczne. W innym przypadku, kiedy zaistnieje potrzeba skorzystania z usług lokalnej służby zdrowia, będziemy musieli samodzielnie opłacić koszty leczenia.

Wiza eVisitor jest wizą darmową i w większości przypadków decyzja o przyznaniu lub odmowie dokumentu udzielana jest w ciągu jednej doby.

W sytuacji, jeśli z jakiegoś powodu nie możemy skorzystać z eVisitor (subclass 651), możemy aplikować i wizę turystyczną (subclass 600). W przypadku tej opcji konieczne może być pokrycie opłat w wysokości od AUD140 do nawet AUD1020.