Reklama

Dotychczasowe rozwiązania wizowe skierowane dla przedsiębiorców spoza Australii wymagały znacznych nakładów finansowych, które posiadacz wizy miałby przeznaczyć na inwestycje w Down Under.

W pierwszej połowie września administracja stanu South Australia ogłosiła wprowadzenie, zapowiadanej od marca, wizy przeznaczonej dla przedsiębiorców, którzy tworzą lub planują stworzyć innowacyjną firmę (startup). Minister Handlu, Turystyki i Inwestycji stanu South Australia, David Ridgway podsumował inaugurację projektu mówiąc, że nowa wiza przyciągnie do naszego stanu ducha przedsiębiorczości oraz innowacyjne biznesy, które w przyszłości mogą stworzyć miejsca pracy dla mieszkańców.

„Startup visa” będzie funkcjonowała przez najbliższe 4 lata z możliwością przedłużenia projektu, w sytuacji kiedy efekty okażą się zadowalające. W pierwszym roku wydanych zostanie do 30 wiz, jednak władze zapewniają, że z roku na rok liczba ta będzie rosła.

Ideą funkcjonowania wspomnianej wizy jest udzielenie prawa do tymczasowego pobytu przedsiębiorcy spełniającemu kryteria, aby ten mógł wdrożyć swój biznesplan oraz próbować rozwinąć firmę. Dopiero potem, po zbadaniu kondycji przedsiębiorstwa oraz innych czynników związanych z potencjałem biznesowym przez stanowe lub ogólnokrajowe organy, posiadacz tymczasowej wizy będzie mógł się ubiegać o prawo do stałego pobytu, aby bez obaw o swoją przyszłość dalej pracować nad rozwojem swojego startupu.

Reklama Booking.com

>> Przeczytaj też: Obcokrajowiec inwestuje w Australii – od czego zacząć? <<

Według relacji SBS, nie wiadomo na razie czy aby ubiegać się o wizę, jakąkolwiek rolę odegra kapitał na rozwój firmy, jakim aplikant dysponuje. Jedynymi znanymi warunkami są obecnie wiek poniżej 45 roku życia, komunikatywna znajomość języka angielskiego (band 5 w czterech komponentach IELTS) oraz standardowe wymogi związane z niekaralnością, dobrym stanem zdrowia oraz posiadaniem oszczędności pozwalających na utrzymanie się w Australii.

Obecnie trwają prace nad wdrożeniem planu wizowego na rok 2018-2019. Dopiero wtedy poznamy szczegóły związane z dokładnymi wymaganiami dotyczącymi nowego prawa do pobytu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Podaj nazwę użytkownika