Reklama

Podróżowanie po Australii bez samochodu może być uciążliwe. Szczególnie, jeśli zamierzamy zwiedzić miejsca, które są oddalone od miejskich ośrodków lub szukać pracy w miejscach, gdzie niekoniecznie dojedziemy transportem publicznym.

Auto w krainie Down Under to zatem podstawa, nie tylko dla turystów, ale także dla osób, które planują osiąść tutaj na dłużej i być atrakcyjni na lokalnym rynku pracy. Jak jednak wygląda sprawa z respektowaniem przez australijską policję polskiego prawa jazdy?

Odpowiedzi na to pytanie udziela nam oficjalny komunikat rządu opublikowany na australia.gov.au.

W Australii prawo różni się w zależności od stanu. Niektóre jednostki administracyjne wymagają posiadania międzynarodowego prawa jazdy wraz z aktualnym prawem jazdy wydanym w kraju pochodzenia kierowcy. Inne stany natomiast będą respektowały prawo jazdy wydane w innym kraju, ale tylko pod warunkiem posiadania przetłumaczonej kopii na język angielski.

W większości australijskich stanów (za wyjątkiem Northern Territory) jesteś w stanie legalnie prowadzić samochód posiadając tylko zagraniczne prawo jazdy, tak długo, jak tylko jest ono ważne. Możesz jednak prowadzić tylko te pojazdy i na takich warunkach, jakie reguluje twoje prawo jazdy w kraju twojego pochodzenia.

Jak wyglądają jednak regulacje stanowe?

Northern Territory – aby można było legalnie poruszać się po drogach NT, należy wymienić polskie prawo jazdy na lokalny odpowiednik w ciągu trzech miesięcy od zamieszkania w nowym stanie. Wniosek złożyć można w Motor Vehicle Registry office (MVR) lub w wybranym urzędzie pocztowym. Aby tego dokonać, należy przedstawić swoje obecne prawo jazdy, inny dowód tożsamości, dokument potwierdzający fakt zamieszkania i rezydencję w Northern Territory oraz wypełniony wniosek.

WAŻNE: Jeśli jesteś poniżej 25 roku życia lub masz prawo jazdy poniżej roku, aby otrzymać prawo jazdy z NT, będziesz musiał zdać egzamin teoretyczny i egzamin praktyczny z jazdy. W innym przypadku, wystarczy przedstawić powyższe dokumenty, aby zakończyć całą procedurę wymiany.

New South Wales – jeśli jesteś stałym rezydentem Australii lub posiadasz wizę zezwalającą na nieograniczony pobyt na podstawie Commonwealth Migration Act 1958, nie możesz być traktowany jako turysta i w ciągu trzech miesięcy musisz aplikować o prawo jazdy wydane przez NSW. W przypadku, jeśli nie jesteś stałym rezydentem, lecz wciąż zamierzasz przebywać w New South Wales powyżej 3 miesięcy, możesz ubiegać się o wydanie Temporary Overseas Visitor License.

Australian Capital Territory i Western Australia – obcokrajowcy muszą przedstawić oficjalne tłumaczenie urzędowe prawa jazdy na język angielski. Samo posiadanie prawa jazdy wydanego poza granicami kraju nie uprawnia do jazdy po drogach ACT i WA.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Podaj nazwę użytkownika