Reklama

Pavlova to deser na bazie bezy, nazwany na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pavlovy. Z zewnątrz kusi chrupiącą skórką, a w środku zachwyca miękkim, lekkim nadzieniem. Do dekoracji używa się sezonowych owoców i bitej śmietany. Pavlova jest popularnym daniem i ważną częścią kuchni narodowej Australii i Nowej Zelandii, a dzięki prostemu
przepisowi jest często podawana podczas uroczystych i świątecznych posiłków.

Składniki

Beza

  • 4 białka z dużych jaj
  • 225 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Wnętrze

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 400g truskawek
  • 200g malin
  • 150 g jagód
  • przesiany cukier puder
  • gałązki mięty do dekoracji
  • opcjonalnie można dodać inne owoce, takie jak figi, winogrona, agrest
Przygotowanie

1.Rozgrzej piekarnik do 150°C.
2. Ubij białka na sztywną pianę.
3. Do białek dodawaj stopniowo cukier, cały czas delikatnie mieszając. Ważne jest, aby
robić to bardzo powoli, dzięki czemu masa będzie sztywna i błyszcząca. Wsyp do niej
mąkę kukurydzianą i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do czasu, aż wszystkie składniki
dobrze się połączą.
4. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 20 cm i umieść go na blaszce.
Wyłóż na niego masę starając się uformować „gniazdko”, więc płaską łyżką podnoś
cały czas brzegi.
5. Bezę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 min, po czym jeśli deser się już
zetnie na bokach, możesz zmniejszyć temperaturę do 100°C. W takim środowisku
zostaw bezę na ok. 2 godziny, nie włączaj w tym czasie termoobiegu, gdyż może to
zbytnio wysuszyć masę.
6. Po upieczeniu wyjmij bezę z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
7. Ubij śmietanę i umieść ją u uformowanym wcześniej dołku. Z wierzchu udekoruj
całość wybranymi owocami, gałązkami mięty i cukrem pudrem.
Pavlove warto podawać kolejnego dnia, jednak można ją przechowywać w lodówce tylko
przez maksymalnie 3 dni. Świetnie smakuje w połączeniu z gorzkimi napojami – kawą,
herbatą lub też z kwaśnymi lemoniadami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Podaj nazwę użytkownika