Reklama

Każdego roku setki osób przygotowuje się do walki o to, aby jak najszybciej znaleźć się pod drzwiami ambasady Australii w Berlinie. O sukcesie decydować może refleks, szczęście i dobre zaplanowanie całego procesu. Nie każdy jednak ma szansę na otrzymanie upragnionej Work & Holiday Visa, która umożliwia wyprawę życia do Australii, gdzie nie tylko możemy podjąć zatrudnienie, ale także przez rok zwiedzać zakątki, które dotychczas mogliśmy oglądać tylko na zdjęciach. Walka jest zacięta, bowiem Wiz 462 przyznaje się Polakom 200 sztuk rocznie, zatem nawet świetnie przygotowani podróżnicy nie zawsze mogą liczyć na pozytywną decyzję od australijskich urzędników migracyjnych.

Jakie zatem mamy alternatywy, jeśli nie otrzymaliśmy Work & Holiday Visa?

Program wizowy jest obszerny i nawet po zmianach, które nastąpiły niedawno, wciąż istnieje kilka opcji, które możemy wykorzystać, aby dostać się na australijską ziemię. Na innych warunkach, ale czasami z lepszymi perspektywami niż w przypadku, gdybyśmy otrzymali subclass 462.

Wiza turystyczna

Jest najprostszym sposobem na dostanie się do Australii. Przeznaczona jest dla osób, które chcą wyjechać do Australii w celach turystycznych, na wakacje, by odwiedzić rodzinę, przyjaciół lub w celach biznesowych, by uczestniczyć w konferencji, targach. Wiza eVisitor, bo o niej piszemy, jest bezpłatna, należy o nią aplikować będąc poza granicami Australii.
Jest wydawana na okres 12 miesięcy z jednorazowym prawem do pobytu przez 3 miesiące. Na wizie turystycznej można również podjąć naukę do 3 miesięcy, ale niestety nie można pracować, co zmusza nas do posiadania sporych zasobów finansowych. Jeśli jednak Australia nas zafascynuje i stwierdzimy, że jest to miejsce, gdzie chcemy pozostać dłużej, możemy nie opuszczając Australii przedłużyć swój pobyt aplikując o inne wizy np. studencką czy pracowniczą.

Wiza studencka

Wbrew pozorom nie trzeba w tym przypadku zapisywać się na studia wyższe w Australii. Wiza studencka przeznaczona jest dla osób, które podejmą naukę w jednej ze szkół oferujących zajęcia dla studentów międzynarodowych. Mogą być to kursy języka angielskiego lub kursy zawodowe, dostępne w wielu kierunkach np. marketing, zarządzanie, biznes międzynarodowy, turystyka czy sport lub fitness. Ważne, aby szkoła oferująca kursy posiadała numer CRICOS i wystawiła COE (confirmation of enrollment), które pozwala na złożenie wniosku o wizę studencką.

Australia wprowadza nowe prawo przeciwko pedofilom.Ważność wizy ustalana jest w oparciu od długość kursu na jaki się zapiszemy. Jeśli kurs trwa do 10 miesięcy otrzymujemy wizę na czas trwania kursu plus jeden miesiąc po jego zakończeniu. W przypadku, gdy kurs jest dłuższy niż 10 miesięcy i kończy się między styczniem a październikiem wiza jest przedłużana o 2 miesiące, jeśli kończy się w listopadzie lub grudniu można pozostać aż do połowy marca kolejnego roku. W czasie trwania nauki przysługuje nam prawo do pracy w wymiarze 40 godzin / 2 tygodnie. W okresach wolnych od nauki, czyli w czasie przerw wakacyjnych oraz w okresie po zakończeniu kursu możemy pracować na pełen etat. W praktyce wygląda to tak, że w przypadku kursu do 10 miesięcy, mamy możliwość około 3 miesięcy pracy w pełnym wymiarze godzin, w przypadku kursu dłuższego, na pełen etat możemy nawet pracować od 3 do 4 miesięcy.

Jak mówi Magda Stefaniak, zajmująca się pomocą w uzyskiwaniu wiz edukacyjnych
w polskim oddziale Australia Study, www.australiastudy.pl:

Wiza studencka jest dużo bardziej elastyczna od pozostałych wiz. Jest skierowana do wszystkich zainteresowanych wyjazdem do Australii. Aby o nią aplikować nie trzeba mieć statusu studenta ani nawet posiadać wyższego wykształcenia. Przy tej wizie nie ma ograniczeń wiekowych i co najważniejsze – nie ma limitu miejsc. Można również na tę wizę zabrać partnera / partnerkę oraz dzieci. Nauka języka angielskiego w międzynarodowym środowisku oraz zdobycie dodatkowych kwalifikacji na kursie zawodowym, potwierdzonych australijskim certyfikatem jest ogromnym atutem po powrocie, nie tylko na rynku polskim, ale w całej Europie. Wiza studencka łączy zatem możliwość przeżycia niesamowitej przygody na antypodach wraz ze zdobyciem wymiernych korzyści, mających znaczący wpływ na naszą przyszłość zawodową”.

Koszt takiej wizy to 560 dolarów, do tego należy doliczyć wartość czesnego oraz opłatę za ubezpieczenie studenckie na całą długość wizy, ok. 40$ / miesiąc. Jeśli zdecydujemy się na skorzystanie z usług Australia Study (biura w Polsce i w Australii) pełne wsparcie w procesie wizowym, pomoc w postawieniu pierwszych kroków w nowym kraju oraz opieka polskojęzycznych pracowników przez cały okres pobytu w Australii są BEZPŁATNE. Wiza studencka pozwala przejść na wizę sponsorowaną 457 lub ubiegać się o stały pobyt poprzez program Skilled Migration.

Program Skilled Migration

Jeśli interesuje nas dłuższy pobyt w Australii, a sam wyjazd planujemy z myślą przede wszystkim o pracy lub pozostaniu na stale w Australii, warto rozważyć program Skilled Migration, który pozwala specjalistom z różnych branż na przybycie do kraju i rozpoczęcie zatrudnienia. Tutaj jednak koszty wizy są często znacznie wyższe, lista wymagań dłuższa,
a proces może przeciągać się miesiącami. Szczególnie po ostatnich zmianach w programie wizowym, wiele osób stanęło przed trudnym wyborem, ponieważ lista zawodów poszukiwanych została znacznie okrojona, rząd zachęca pracodawców do zatrudniania osób, które już znajdują się w Australii, a samo otrzymanie wizy pracowniczej nie jest wcale takie proste. Dobrym rozwiązaniem może być wyjazd do Australii regionalnej, np. Adelaide, Darwin czy stołecznej Canberry, gdzie lista poszukiwanych zawodów jest dużo obszerniejsza, a rząd prowadzi działania promocyjne mające na celu zaludnienie tych terenów. Warto jednak starać się o wizę z programu Skilled Migration, ponieważ rezultatem jej otrzymania jest możliwość pozostania w Australii na stałe bez żadnych ograniczeń
i z możliwością uzyskania australijskiego obywatelstwa.

Jednym z pierwszym kroków do jej uzyskania powinno być zdanie egzaminu językowego IELTS i aplikowanie o rozpoznanie zawodowe w organizacji wyznaczonej do tego celu przez rząd australijski. Każdy zawód ma swoją organizację, która potwierdza zgodność wykształcenia i doświadczenia zawodowego z australijskimi standardami.

Wizy pracownicze 457 (w marcu 2018 program ten przejdzie głęboką reformę i zostanie zmieniony numer wizy).

Wizy te zostały stworzone, aby australijscy pracodawcy mogli znaleźć pracowników za granicą, jeśli nie udaje im się to na rynku australijskim. Aby móc ubiegać się o tę wizę, poza Waszymi chęciami, trzeba znaleźć firmę w Australii, która poszukuje osoby na stanowisko zgodne z Waszymi kompetencjami i doświadczeniem i która jest zainteresowana podpisaniem z Wami umowę o pracę. Najłatwiej mają osoby pracujące w dużych korporacjach i firmach, które mają oddziały w Polsce i w Australii. Możecie wtedy starać się o wewnętrzny transfer. W innym przypadku powinniście być na miejscu w Australii, na wizie z pozwoleniem o pracę, aby móc zaprezentować się pracodawcy. Znalezienie pracodawcy
i otrzymanie kontraktu z poziomu Polski, nie jest łatwe, ale można próbować. Dużym plusem jest bardzo dobra znajomość języka angielskiego, międzynarodowe certyfikaty i bycie specjalistą w swojej dziedzinie.

 

Interesujesz się wyjazdem do Australii? Weź udział w webinarze w niedzielę 23 lipca o 12:00 z Wojciechem Wawrzyńskim, właścicielem australijskiej agencji edukacyjnej Australia Study i poznaj odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania!

Zarejestruj się

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Podaj nazwę użytkownika