Reklama

Każda wiza umożliwiająca podróż do Australii, niezależnie czy mowa tutaj o wyjazdach turystycznych, emigracji podyktowanej względami zarobkowymi czy po prostu zamieszkaniu z rodziną przebywającą już na Antypodach, obarczona jest szeregiem wymagań, które należy spełnić, aby otrzymać pozytywną decyzję o przyznaniu pozwolenia.

Wymogiem powtarzającym się w praktycznie każdej grupie wiz do Australii jest pojęcie “be of good character”, co często jest mylnie odbierane jako konieczność przedstawienia zaświadczenia o niekaralności z kraju zamieszkania. Jak jednak w rzeczywistości wygląda sytuacja, kiedy na swoim koncie posiadamy burzliwą historię z wymiarem sprawiedliwości i zostaliśmy skazani prawomocnym wyrokiem za przestępstwo? Czy w takiej sytuacji możemy starać się o przyznanie wizy do Australii i wciąż spełniać wymóg “be of good character”?

W przypadku wizy turystycznej sprawa jest prosta, ponieważ o eVisitor (subclass 651) aplikować mogą osoby, które nie zostały skazane na karę pozbawienia wolności powyżej 12 miesięcy. Dotyczy to zarówno kar bezwzględnej izolacji w więzieniu, jak i wyroków w zawieszeniu.

Jednak w przypadku, kiedy do Australii planujemy przyjechać na dłużej i chcemy stać się częścią społeczeństwa, musimy spełnić warunek posiadania odpowiedniej osobowości, czyli tzw. “good character”. Co to znaczy dokładnie?

Każdy kto chce przyjechać lub zostać w Australii musi spełniać wymagania charakteru/nieposzlakowanej opinii, zgodnie z Sekcją 501 Migration Act 1958. Dotyczy to wszystkich nieobywateli, sponsorów wiz lub członków rodziny chcących dołączyć do krewnych na mocy wiz rodzinnych. Przybycie lub pozostanie w Australii jest przywilejem i oczekuje się, że nieobywatele zarówno teraz, jak i w przeszłości przestrzegali prawa. Posiadacze wiz muszą także dotrzymywać wszelkich starań, aby w trakcie pobytu w Australii spełniać warunki testu.” – czytamy na stronach australijskiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.

Warto jednak pamiętać, że nawet mając w przeszłości zatarg z prawem, wciąż możemy otrzymać wizę i emigrować do Australii. W tym przypadku słowem-kluczem jest “substantial”, czyli istotny. Bowiem to właśnie poważny zatarg z prawem skreśla aplikującego o wizę kandydata. O ile kwestią sporną może być to, jak zdefiniujemy to, kiedy nasz występek jest poważny, a kiedy nie, to prawo migracyjne jasno precyzuje, że chodzi tutaj przede wszystkim o przestępstwa, za które pozbawiono nas wolności na okres dłuższy niż 12 miesięcy. Oznacza to zatem, że w pewnych okolicznościach, szczególnie jeśli nie istnieją przesłanki, by wierzyć, że w Australii także złamiemy prawo, urząd nie powinien robić problemów z uzyskaniem wizy. Warto jednak pamiętać, że w sytuacji kiedy działaliśmy w zorganizowanej grupie przestępczej, organizacji terrorystycznej, popełniliśmy przestępstwo natury seksualnej lub złamaliśmy prawo migracyjne, nie spełnimy warunków “be of good character” i nie otrzymamy wizy.

 

1 KOMENTARZ

  1. Po odbyciu każdego wyroku lub wyroku w zawieszeniu, od dnia końca kary każdy delikwent musi odczekać 10 lat do “zatarcia skazania”. Zatarcie skazania – instytucja prawa karnego, która powoduje uznanie skazania za przestępstwo za niebyłe po upływie określonego czasu. Stanowi narzędzie ułatwiające resocjalizację (powrót do społeczeństwa) osób, które odbyły karę. W przypadku skazania na karę pozbawienia wolności tj. od miesiąca do lat 15 oraz 25 lat zatarcie skazania nastąpi po 10 latach od wykonania kary lub jej darowania albo od przedawnienia jej wykonania. Sąd może na Twój wniosek zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli w tym okresie przestrzegałeś porządku prawnego, a wymierzona Ci kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.Gdy skazano Cię na karę ograniczenia wolności zatarcie skazania nastąpi z upływem 3 lat, a w razie wymierzenia Ci kary grzywny z upływem roku, od wykonania lub darowania albo od przedawnienia wykonania kary ograniczenia wolności albo grzywny. Tylko w przypadku gdy skazano Cię na karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania za przestępstwo przeciwko wolności seksualnej i obyczajności i jeżeli pokrzywdzony był małoletnim poniżej lat 15 to zatarcie skazania nie następuje nigdy. A więc, gdy następuje zatarcie skazania, ooba jest czysta i może spokojnie startować po wizę, pisząc wniosek do KRK (krajowy rejestr karny), otrzymuje zaświadczenie o niekaralności z czystym kontem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Podaj nazwę użytkownika