Reklama

Lamingtony to kolejny typowo australijski deser, który od lat pojawia się przy wielu okazjach, kiedy mieszkańcy Antypodów chcą osłodzić sobie życie. Historycy twierdzą, że te smaczne ciasteczka biszkoptowe z wiórkami kokosowymi należy zawdzięczać kucharzowi lorda Lamingtona, który pod koniec XIX wieku piastował stanowisko gubernatora Queensland. Polityk miał bowiem zostać zaskoczony niespodziewaną wizytą gości i poprosił swojego podwładnego o przygotowanie na szybko czegoś, czym można było poczęstować odwiedzających go ludzi. Kucharz postawiony przed wyzwaniem, wziął to co akurat miał pod ręką i w chwilę przygotował deser, korzystając z dostępu do mocno ograniczonej liczby składników, którymi dysponował. Lamingtony tak przypadły do gustu lordowi i jego gościom, że kucharz został później poproszony o przepis na te ciastka. Tak miała zacząć się epoka ich popularności.

Jak je jednak przygotować?

Składniki:

  • 7 dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 750 g cukru pudru
  • 90 g kakao
  • 70 g niesolonego masła, pokrojonego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 220 ml wrzącej wody
  • 250 g wiórków kokosowych

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i obłożyć papierem do pieczenia.
  2. Rozbić jajka i do naczynia z nimi dosypać cukier. Całość ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą. Ubijać aż masa nabierze temperatury. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać na średnich obrotach miksera przez kolejne 6-7 minut aż masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie. Wsypywać ją w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Wraz z pierwszą partią mąki wlać ekstrakt z wanilii.
  4. Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć biszkopt na metalową kratkę i zdjąć papier, całkowicie ostudzić.
  5. Do miski wsypać cukier puder i kakao. Dodać masło, ekstrakt z wanilii i wrzącą wodę. Wymieszać na gładką masę. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać powstały lukier przez 2 – 3 minuty. Lukier powinien być dość rzadki (w razie potrzeby dodać trochę więcej wrzącej wody). Im bardziej rozrzedzony będzie lukier tym głębiej wsiąknie w biszkopty.
  6. Biszkopt pokroić na 5 pasków, a każdy pasek na 7 równych części. Trzymając miskę z lukrem na garnku z gorącą wodą, maczać biszkopty w lukrze za pomocą dwóch widelców. Obtaczać w wysypanych na papier do pieczenia wiórkach kokosowych i odkładać na metalową kratkę do zastygnięcia.
Reklama Booking.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Podaj nazwę użytkownika