Reklama

Po kilkuletnim pobycie w Australii, kiedy wiemy już, że odnaleźliśmy swoje miejsce na ziemi, warto zastanowić się nad tym, aby stać się pełnoprawnym Australijczykiem. Nie tylko dlatego, że australijski paszport może nam się przydać w podróży, ale przede wszystkim dlatego, że tutejsze obywatelstwo może znacznie ułatwić nam codzienne życie.

Jak aplikować o obywatelstwo?

Co nie powinno dziwić, aby uzyskać tytuł obywatela Australii, należy spełnić szereg wymagań, które potwierdzą naszą wartość i wiedzę o kraju. Do takich zalicza się między innymi:

  • status stałego rezydenta (czyli posiadanie wizy zezwalającej na stały pobyt)
  • mieszkać w Australii co najmniej od 4 lat
  • być niekaranym
  • planować dalsze życie w Australii

I chociaż wymagania te nie są wygórowane, tak ich spełnienie nie powoduje automatycznie, że stajemy się obywatelami Australii. Po ich spełnieniu należy bowiem przedstawić komplet dokumentów ułatwiających identyfikację kandydata. W przypadku osób urodzonych w Polsce i mieszkających w Australii, trzeba przygotować akt urodzenia przetłumaczony notarialnie na język angielski, zaświadczenie o niekaralności z Polski (także przetłumaczone notarialnie), a także zaświadczenie o niekaralności z Australii oraz innych krajów, w których mogliśmy spędzić dłuższy czas oraz dowód tożsamości – wystarczy paszport.

Mając komplet dokumentacji, możemy rozpocząć procedurę i wysłać wniosek. Po uiszczeniu opłaty w wysokości 285 dolarów nasza kandydatura zostanie rozpatrzona. Jeśli kwestie formalne nie będą stały na drodze do rozpoczęcia kolejnych kroków, zostaniemy zaproszeni na egzamin z wiedzy ogólnej o Australii, na którym spodziewać możemy się pytań natury geograficznej, politycznej czy społecznej, jednak nic wymagającego wiedzy specjalistycznej.

Jeśli uda nam się ukończyć test z zadowalającym wynikiem, nic nie stoi już na drodze, abyśmy stali się pełnoprawnymi członkami australijskiego społeczeństwa. Przed nami zostaje już tylko złożenie oficjalnej przysięgi podczas ceremonii nadania obywatelstwa, po której przekazany zostanie nam certyfikat. Ceremonia ta ma miejscu najczęściej do 6 miesięcy od zdania egzaminu, jednak ważne jest, aby przystąpić do niej w ciągu roku od otrzymania zaproszenia, bowiem po upływie tego czasu cała procedura, którą przeszliśmy, aby uzyskać obywatelstwo może ulec przedawnieniu i zarówno kompletowanie dokumentów, jak i podejście do egzaminu będziemy musieli powtórzyć.

[Fot. by YouTube.com]

3 KOMENTARZE

  1. Jakież to proste…. Jestem twórcą, zatrudnionym przez polską firmę, który może pracować na całym świecie. Zarabiam dobrze, stać mnie na życie w Australii na przyzwoitym poziomie, tylko niestety, Australia mnie nie chce, nikt mnie tutaj nie zatrudni na takim stanowisku jakie mam w Pl, nie dostanę więc wizy pracowniczej, nie mam 1 mln AUD, żeby zostać biznesmenem, nie zatrudnię się jako kelner, czy sprzątacz, bo po prostu nie mam na to czasu. Nie chcę „kupować” wizy partnerskiej i wychodzić za mąż tylko dlatego, żeby dostać australijskie obywatelstwo. Otrzymanie więc statusu rezydenta jest dla mnie praktycznie niemożliwe. Przebywam tutaj raz na wizie studenckiej raz na turystycznej, to znów na studenckiej. Jeśli macie jakiś sposób, bym wreszcie mogła tu spokojnie osiąść i płacić spore podatki w Australii, bardzo proszę o podpowiedź.

    • Jakiez to proste…!!!
      Nie, to jest bardzo zawiłe a przede wszystkim to kraj dla ludzi sorry z krajów wiadomych.Kraj bardzo opiekuńczy i przyjazny dla nierobów itp.
      Jak czytasz jak to chcą i zapraszają ,tylko przyjedź i juz załatwione.Niestety długa i kosztowna droga i jako osoba mądra i pracowita jestes niepotrzebna.
      Chciałam to jakoś opisać albo przedstawić ale juz mi się odechciało z tych nerwów.Poprostu chory system.Sorry ,nie dałam żadnej rady.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Podaj nazwę użytkownika